Ceny w Kotorze – noclegi, jedzenie i posiłki w restauracjach

Kotor to jedno z najpiękniej położonych miast w Czarnogórze (paszport czy dowód). Prawdziwa perełka i magnes na turystów. W Kotorze, jak i w całym regionie Boki Kotorskiej jest drożej, niż w pozostałej części tego kraju. Niestety piękne widoki przyciągają turystów, a od popularności danego miejsca, ceny momentalnie rosną. Nadal dla nas nie są to przerażające koszty i jest jednak taniej niż w sąsiedniej Chorwacji, jednak trzeba być na taki stan rzeczy przygotowanym.

Ceny noclegów w Kotorze

Jeśli chodzi o noclegi blisko lub na samej starówce Kotoru to ceny prezentują się całkiem znośnie. Oczywiście jak na tak popularne i często odwiedzane miejsce. Poza sezonem można znaleźć apartament, w którym wyśpią się i 4ry osoby za 40-50 euro. W sezonie letnim za ten sam nocleg zapłacimy już 80 euro.

Jeśli nie zależy nam na bliskości starego miasta, to w sezonie w Kotorze można znaleźć pokój już nawet za 25 euro. Natomiast koszt noclegu w trzy-gwiazdkowym hotelu wyniesie nas ponad 60 euro, a w czterogwiazdkowym nawet ponad 80 euro za pokój.

Ile kosztuje jedzenie w restauracjach w Kotorze
Ile kosztuje jedzenie w restauracjach w Kotorze?

Ceny jedzenia w restauracjach w Kotorze

Zakupy spożywcze jak zawsze bardziej opłaca się robić w sieciowych marketach. Jednak ich na terenie kotorskiej starówki nie ma. Za to poza starym miastem jest normalna część mieszkalna, gdzie na pewno natkniecie się na jeden z marketów: Konzum, Franca czy CBA. Tak ceny jedzenia kształtują się na tym poziomie:

chleb – 0,70 euro
dżem 2,60 euro
herbata – 1-2 euro
czekolada 1 euro
kawa 100 gr – 1,50 euro
mleko – 1 euro za litr
masło – 3,60 euro
sos do spaghetti – 2,30 euro
ketchup – 1 euro
jabłka 1-2 euro za kg