Czy do Czarnogóry potrzebny jest paszport? Dowód czy paszport?

Wyjeżdżając na wakacje do Czarnogóry stajemy przed pytaniem, jakie dokumenty będą potrzebne do przekroczenia granicy – dowód czy paszport? Ten dylemat bowiem, wynika z faktu iż Czarnogóra nie jest członkiem Unii Europejskiej ani strefy Schengen.

Dlatego można by przypuszczać, że przekroczymy czarnogórską granicę jedynie z paszportem w dłoni. Jednak zgodnie z informacjami udostępnionymi przez nasze Ministerstwo Spraw Zagranicznych, obywatele Polski mogą wjechać do Czarnogóry jedynie na podstawie ważnego dowodu osobistego.

czarnogóra dowód czy paszport
Czarnogóra dowód czy paszport

Dowód czy paszport do Czarnogóry?

Przepisy wjazdowe do Czarnogóry wyraźnie mówią:

1. do 30 dni każdy obywatel Polski może wjechać do Czarnogóry na ważny dowód osobisty
  2. na pobyt powyżej 30 dni do 90 dni potrzebny będzie paszport, ważny przez trzy miesiące do przodu
  3. a powyżej 90 dni na pobyt w Czarnogórze potrzebna będzie wiza, wydawana obywatelom Polski w Ambasadzie Czarnogóry mieszczącej się w Warszawie

Najwięcej wątpliwości i dylematów budzi kwestia przekraczania czarnogórskiej granicy u najmłodszych. W wielu miejscach można przeczytać, że dzieci powinny zabrać ze sobą paszport, bo celnicy na granicy mogą nie przepuścić maluchów na dowód osobisty. Natomiast informacja na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych wyraźnie podkreśla, że dzieci do 18 roku życia obowiązuje to samo rozporządzenie, czyli: do 30 dni pobytu w Czarnogórze wystarczy dowód osobisty, od 30 dni do 90 dni potrzebny jest paszport, a powyżej wiza do Czarnogóry. W końcu dzieci to tacy sami obywatele Polski, co dorośli.

Nieścisłości i informacje o paszportach dla najmłodszych wzięły się stąd, iż niektóre rodziny przekraczały granicę w Czarnogórze na mniej popularnych przejściach granicznych (np. z Albanią, Bośnią i Hercegowiną czy Serbią) i były proszone o dziecięce paszporty do kontroli. W Czarnogórze bowiem nie ma dowodów tymczasowych dla niepełnoletnich. Dopiero po ukończeniu 18-stego roku życia jest w tym kraju wydawany dowód. Dlatego dla niedokształconych czy też niedoinformowanych strażników granicznych, coś takiego jak dowód osobisty dla dziecka nie istniał. W takich sytuacjach zazwyczaj pomagała Ambasada Polska i dlatego też przez pewien czas na ich stronie widniał komunikat, by uniknąć stresu dla najmłodszych mieć przygotowany paszport do odprawy. Na lotniskach i wszystkich popularnych przejściach granicznych z Czarnogórą, takich problemów nie odnotowano.

czy do czarnogóry trzeba paszport
Czy do Czarnogóry trzeba paszport

Druga sprawa dotyczy podróżowania niepełnoletnich bez opieki rodziców czy też opiekunów prawnych. Aby dziecko mogło przekroczyć granicę w Czarnogórze bez rodzicielskiej opieki potrzebna jest ich pisemna zgody. Do tego potwierdzona notarialnie i przetłumaczona na język serbski lub czarnogórski przez tłumacza przysięgłego. Dokument ten musi zawierać też informacje o dokładnej długości pobytu w Czarnogórze przez dziecko, jego dane osobowe i numer dowodu tożsamości oraz wszystkie personalia opiekuna, który na ten czas przejmuje rolę rodzica.

Pozostałe przydatne dokumenty podczas podróży do Czarnogóry

Tak jak w każdym innym kraju przydatne może okazać się dodatkowe ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków (NW) lub autocasco (AC) w przypadku jazdy własnym transportem. Trzeba też pamiętać o tym, że jeśli auto nie należy do nas, musimy wjeżdżając do Czarnogóry mieć pisemną zgodę właściciela danego samochodu. Oczywiście podobnie do dokumentów dla dzieci i zgody na ich podróż bez rodziców, potwierdzoną notarialnie i przetłumaczoną na język czarnogórski lub serbski przez tłumacza przysięgłego.

Zielona karta do Czarnogóry

Oprócz tego w Czarnogórze obowiązuje wydana przez nasze zakłady ubezpieczeń Zielona Karta. Musi być tylko na niej umieszczony symbol MNEMontenegro.

Opieka zdrowotna w Czarnogórze dla obywateli Polski jest płatna. Nie działa tutaj karta EKUZ i za wizytę u lekarza czy operację musimy zapłacić sami. Dlatego naprawdę warto przed wyjazdem wykupić ubezpieczenie podróżne, które pokryje w razie czego koszty opieki zdrowotnej. Wizyty lekarskie w Czarnogórze nie są bardzo drogie, ale już pełne zabiegi operacyjne, diagnostyka czy inne leczenie losowych dolegliwości mogą uderzyć w nasz portfel. Bez prywatnego ubezpieczenia, możemy liczyć jedynie na bezpłatne udzielenie pierwszej pomocy oraz na zabiegi ratujące nasze życie, ale za resztę musimy zapłacić sami. Po powrocie można się oczywiście starać o zwrot pieniędzy od naszych urzędów, przedstawiając odpowiednie dokumenty. Jednak chyba lepiej dla własnego komfortu się osobno ubezpieczyć.

czy do czarnogóry potrzebny jest paszport
Czy do Czarnogóry potrzebny jest paszport

Wykupując ubezpieczenie podróżne radzimy szczególną uwagę przyłożyć do podpunktu – transport medyczny, który bywa piekielnie drogi, jeśli potrzebny będzie nasz powrót do kraju po nieszczęśliwym wypadku czy nagłej chorobie. Wówczas dobrze by kwota na to przeznaczona z ubezpieczenia była jak najwyższa, inaczej będziemy musieli koszty transportu pokryć sami.