Dzielnice Madrytu

Madryt to stolica i zarazem największe miasto Hiszpanii. Gdzie leży? W środkowej części, a dokładniej na Wyżynie Kastylijskiej. W Madrycie znajduje się też rzeka Manzanares. W Madrycie mieszka około 3 miliony ludzi. Jeśli chodzi o wielkość to jest to drugie największe miasto w Unii Europejskiej zaraz po Berlinie. Znajduje się tu wiele ważnych budynków jak: parlament, ministerstwa, agencje, a nawet oficjalna rezydencja króla Hiszpanii.

Madryt jest ogromne miasto, zatem znajduje się tu również wiele atrakcji turystycznych, ważnych zabytków oraz ciekawe miejsca. To stolica, w której jest wiele różnorodności. To miasto wielokulturowe z tradycjami, ale jednocześnie nowoczesne.

Zanim rozpoczniemy swoją przygodę z Madrytem zacznijmy od rozpoznania dzielnic. Każda z nich ma swoją historię, swoje zabytki i atrakcyjne miejsca. Rozeznanie, jakie są dzielnice w Madrycie pozwoli nam wybrać odpowiedni rejon na nocleg. Sprawdźmy już teraz!

Dzielnice w Madrycie

Madryt to bardzo duże miasto, jak przystało na stolicę. Jest zatem podzielony na 21 okręgów oraz na 128 obwodów. Poniżej przedstawiamy podział pod względem alfabetycznym:

Polecamy: Mostar – największe atrakcje perełki Bośni i Hercegowiny

21. Villaverde.
Dzielnice Madrytu

Dzielnice Madrytu – imigranci i najniebezpieczniejsze okolice

Madryt jak przystało na jedno z największych miast europejskich jest zamieszkiwany przez wielu różnorodnych mieszkańców. Region Madrytu obejmuje całą aglomeracją ponad 6 milionów mieszkańców. Wokół miast rozciąga się też szereg przybocznych miejscowości, które są zależne od Madrytu.

A co z imigrantami? Madryt jest miejscem, gdzie znajdziemy wiele kultur, z całego świata. Jednak ponad 80% mieszkańców to rodowici Hiszpanie. Kto przyjeżdża do Madrytu? Głównie to imigranci o z Ameryki Łacińskiej, Europy, a nawet Azji czy Afryki zachodniej i północnej. Imigranci to prawie 20% całego społeczeństwa madryckiego. Najwięcej imigrantów pochodzi z Ekwadoru, Rumunii, Kolumbii, Peru, Chin. Wiele społeczności pochodzi też z Boliwii, Filipin, Bułgarii oraz Polski.

Czym mogą różnić się dzielnice? Przede wszystkim zapachami. Każdy kraj ma swoje tradycje i przyzwyczajenia, które dotyczą nie tylko języka czy ubioru, ale też jedzenia. Kultura ma wpływ na to, co serwują pobliskie restauracje i bary. Aromat lokalnych potraw unosi się wiele kilometrów.

To także różnica w wyglądzie dzielnic. Ma na to wpływ kultura. Inne tradycje mogą powodować, że w jednej części będzie czyściej, w drugiej może być brudniej. Niektóre mniejszości narodowe nie są po prostu nauczone do takiej czystości, jak inne.

Przyjrzyjmy się dzielnicy indyjskiej. Na ulicach zobaczymy głównie Hindusów, a wszędzie dookoła są hinduskie knajpy. To także przykład narodu, który nie ma we krwi dbania o czystość. Na ulicach jest wiele śmieci. Jednak dzielnica hinduska to nie tylko brud, ale też kolorowe dodatki i roztańczone korowody. W tej dzielnicy mamy szansę zakupić ciekawe pamiątki.

Tetuan to jedna z dzielnica w Madrycie. To przede wszystkim finansowe centrum Madrytu. Co ciekawe Tetuan jest okręgiem, w którym jest największa liczba populacji imigrantów. Są oni głównie z Ameryki Południowej i Afryki Subsaharyjskiej. Stanowią oni aż 15% ludności całego okręgu.

Przeczytaj również: Ceny w Kotorze – noclegi, jedzenie i posiłki w restauracjach

Inną dzielnicą imigrantów jest Levapies. To najstarsza dzielnica, to właśnie tu początkowo zaczęli przybywać ludzie z różnych zakątków świata, aby zamieszkać. Dziki temu do dziś znajduje się tu wiele barów i restauracji z tradycyjnymi daniami, które prowadzą dzieci i wnukowie dawno przybyłych imigrantów. Choć Levapies to jedna z centralnych dzielnic Madrytu, lepiej poruszać się tu po głównych ulizkach właśnie ze względu na dużą ilość imigrantów. Spacerując późną porą turyści nie zawsze mogą czuć się tu komfortowo. Lepiej wcześniej przeczytać komentarze, czy na przykład nasz hotel znajduje się na bezpiecznej ulicy.

Chyba we wszystkich dzielnicach możemy spotkać imigrantów. Jednak żadna z dzielnic nie jest jednak niebezpieczna. Imigranci, niezależnie od tego skąd są, próbują tylko sprzedać swoje produkty. Są po prostu ulicznymi handlarzami. Nie są przy tym ani upierdliwi, ani agresywni, ani nie są nachalni.

Najpopularniejsze i najciekawsze dzielnice Madrytu

Czy Madryt ma popularne i ciekawe dzielnice? Zdecydowanie tak. I to nie jedna czy dwie dzielnice. Polecamy zwiedzić te dzielnice Madrytu i ich obszary:

• Centro (z obszarami Sol i Embajadors),
  • Arganzuela,
  • Retiro,
  • Malasana,
  • La Latina.

Centro

Centro to centrum Madrytu. To także jego najstarsza dzielnica. Centro podzielone jest na obszary Cortes, Sol, Universidad, Paacio oraz Embajadores. Co warto zobaczyć? Przede wszystkim Pałac Królewski, ale też Puerta del Sol, Bazylikę de San Miguel. Pięknym miejscem jest plac de Espana. Jeśli na wycieczkach lubisz zwiedzać muzea polecamy dwa: Muzeum Prado oraz Muzeum Thyssen-Bornemisza.

Jakie są dzielnice Madrytu
Jakie są dzielnice Madrytu – opinie

Jeśli chcemy znaleźć się w tętniącym życiem miejscu koniecznie wybierzmy część dzielnicy Centro, którą jest Sol. To tutaj znajdziemy wiele barów z tradycyjnymi potrawami jak tapas. Chcesz zasmakować tradycyjnych śródziemnomorskich dań Hiszpanii? To właśnie tutaj. Tutaj znajdziemy też „Kilometr zero” – z tego punktu mierzy się wszystkie odległości.

Multikulturowość jest na co dzień spotykana w Embajadors, jednej z części Centro. To właśnie tutaj spotykają się kultury muzułmańska, cygańska, afrykańska oraz żydowska. To powoduje, że na naszej drodze spotkamy ulicznych grajków. Jeśli zgłodniejemy na każdym kroku natrafimy na orientalne restauracje i bary z pysznym jedzeniem.

Arganzuela

Arganzuela to dzielnica, która dzieli się na siedem obszarów: Acacias,Imperial, Atocha, Pasol de Moguer, Delicias, Chopera i Lagazpi. Koniecznie powinniśmy zobaczyć Kościół San Isidro oraz Muzeum o tej samej nazwie. Znajdziemy też tam most Toledo. Dla miłośników przyrody polecamy spacery w parku Parque Enrique Tierno Galvan.

Retiro

Retiro to dzielnica dzieląca się na obszary: Estrella, Ibiza, Nino Jesus, Aldefas, Pacifico, Jeronimos. Jedną z największych atrakcji jest park Retrico. Tutaj znajdziemy jeden z przykuwających uwagę budynków Palacio de Cristal czyli Kryształowy Pałac. Co jest w nim niezwykłego? Ma mury wykonane z kryształu, a podtrzymywane są kolumnami z żelaza.

Malasana

Malasana to dzielnica nie daleko sławnej ulicy Gran Via. To właśnie tam zaznamy trochę nocnego, madryckiego życia. To zdecydowanie nie jest miejsce dla osób lubiących chodzić wcześnie spać. To jedna z najmodniejszych dzielnic, bardzo imprezowych. To bardzo ciekawa dzielnica z wieloma barami i restauracjami oraz drogimi apartamentami. To także wiele butików nawet od tych znanych marek.

Sprawdź: Jaką walutę zabrać do Bośni i Hercegowiny oraz czy jest tam tanio?

La Latina

La Latina to dzielnica położona nie daleko Centro. Jest to jedna z najstarszych madryckich dzielnic. To tutaj istniała arabska cytadela. Tutaj znajdziemy typowe dla Hiszpanii stare, wąskie uliczki, historyczne kościoły i szerokie place. W La Latina znajdziemy bary tapas i wiele restauracji z lokalnymi potrawami.

Najlepsze dzielnice Madrytu

Dzielnice Madrytu – opinie

Jeśli planujecie wyjazd do Madrytu dajcie znać jakie dzielnice są dla Was najbardziej atrakcyjne. A które najbardziej niebezpieczne? Dajcie znać jakie są Wasze opinie.