Mostar – największe atrakcje perełki Bośni i Hercegowiny

Mostar to jedno z bardziej znanych miast w Bośni i Hercegowinie. Zaraz po Sarajewie, stolicy tego kraju. Mostar jest piękną wizytówką Bośni i Hercegowiny, lecz tragiczna historia nie oszczędzała tego miejsca. Sama nazwa miasta wzięła się od słowa mostari – czyli osoby pilnującej mostu. Bowiem największą atrakcją Mostaru jest Stary Most, rozpięty nad rzeką Neretwą. Jednak to nie wszystko, co można zobaczyć w tym bośniackim mieście (o walucie tego państwa pisaliśmy wcześniej).

Mapa Mostaru

Co warto zwiedzić i zobaczyć w Mostarze?

Najpopularniejszym miejscem w całym Mostarze, jest tak jak już wspominaliśmy Stary Most. To właśnie główna atrakcja tego miasta. Kamienny most, który został wybudowany za czasów panowania Osmanów, dotrwał do czasów obecnych, niestety podczas wojny domowej został wysadzony przez Chorwatów. Było to o tyle symboliczne, iż most łączył część chorwacką i muzułmańską Mostaru. Tuż po wojnie odbudowano go, wyławiając kamienne części z przepływającej rzeki. Podobno swój udział w odbudowie miał sam książę Karol.

Stary Most - największa atrakcja w Mostarze
Stary Most – największa atrakcja w Mostarze

Oprócz samego mostu, atrakcją na miejscu są również skoki do wody, śmiałków którzy robią to za uzbierane pieniądze od turystów. Warto zaznaczyć, że mimo pięknego i wyjątkowo błękitnego koloru rzeki, Neretwa jest nie tylko bardzo rwąca, ale i zimna. Jej temperatura nie przekracza 8-10 stopni, nawet latem.

Tuż przy moście znajdują się także dwie wieże strażnicze, które swego czasu stanowiły składy amunicji oraz miejsce dla wartowników. Teraz obie – zarówno Tarę jaki i Halebija można zwiedzać. W tej pierwszej mieści się Muzeum Starego Mostu.

Drugim właściwe bliźniaczym mostem jest Krzywy Most. Nie dość, że jest miniaturka Starego Mostu, to jeszcze jest najstarszą tego typu konstrukcja w mieście. Pogłoski twierdzą, że był on wybudowany niejako na próbę, przed powstaniem Starego Mostu.

Kolejnym wartym odwiedzenia miejscem w Mostarze jest ulica Kujundziluk, odchodząca od Starego Mostu. To jedna z najstarszych ulic w mieście i jednocześnie prawdziwa atrakcja. Wybrukowana kocimi łbami, wzdłuż której umieszczone są liczne sklepiki i jadłodajnie. Można tu kupić wyroby z miedzi oraz tkane dywany i do tego napić się bośniackiej kawy i dobrze zjeść.

Jednym z bardziej okazałych budynków w Mostarze jest Meczet Koski Mehmed Paszy. Wybudowany w 1617 roku, ma jeden minaret na którym jest taras widokowy. Meczet ten jest udostępniony turystom do zwiedzania, a w środku można podziwiać malowidła ścienne. Z kolei największym meczetem w mieście jest Karadoz-Bega.

Meczet Koski Mehmed Paszy - co warto zobaczyć w Mostarze
Meczet Koski Mehmed Paszy – co warto zobaczyć w Mostarze