Najpiękniejsze plaże w Ulcinj

Ulcinj mimo ciężkiej wymowy nazwy tego miasta, jest jednym z miejsc w którym chętnie spędzają swój urlop nasi rodacy. Wpływ na jego popularność mają przede wszystkim niezbyt wygórowane ceny zarówno jedzenia, jak i picia oraz nieco bardziej orientalny charakter tego kurortu. Tym bardziej, że do Czarnogóry wjedziemy bez paszportu. Atrakcyjność Ulcinj podnosi też jego położenie, blisko granicy z Albanią, no i oczywiście tutejsze plaże. To właśnie one są głównym magnesem na turystów, gdyż właśnie w tej miejscowości znajduje się największa plaża nad Adriatykiem.

Najładniejsze plaże w Ulcinj

Kurort Ulcinj może poszczycić się piaszczystymi plażami. To właśnie one w głównej mierze ściągają tu podróżnych. Miasto ma kilka plaży, lecz dwie z nich są najbardziej oblegane: Velika Plaza oraz Mala Plaza. Obie równie atrakcyjne i co ważne piaszczyste.

Plaże w Ulcinj

Mala Plaza, Ulcinj

To plaża w ścisłym centrum miasta. Jej niewielkie wymiary powodują to, że w sezonie bywa mocno zatłoczona. Jej głównymi atutami jest łagodne wejście do morza, bliskość restauracji i barów oraz centrum miasta. Na Malej Plazy są dostępne prysznice,dzięki którym można opłukać się po kąpieli w morzu. Piasek ma tu inny, ciemny kolor.

Velika Plaza, Ulcinj

Największa plaża nad Morzem Adriatyckim, o długości 13 kilometrów. Mimo swojej wielkości w sezonie bywa zatłoczona. Można tu się dostać, korzystając z busików które dowożą turystów z centrum. To dobre miejsce dla rodzin z dziećmi, gdyż wejście do morza jest naprawdę łagodne. Na Velika Plaza znajduje się baza kitesurfingowców, można także wypożyczyć tu leżaki z parasolami. Dodatkowo tuż przy plaży znajduje się pełne zaplecze gastronomiczne. Tu także piasek ma ciemniejsza barwę. Na turystów czekają tu toalety, prysznice oraz wypożyczalnie sprzętu wodnego. Velika Plaza jest strzeżona przez ratowników.

Ada Bojana, Ulcinj

Plaża położona na wyspie Ada Bojana. Niestety w sieci pojawia się dużo głosów, że Ada Bojana jest plażą mocno zaśmieconą. Kolejne miejsce z łagodnie opadającym dnem morskim. Część dla naturystów jest odgrodzona, a w pobliżu znajduje się bar, gdzie można coś zjeść.

Plaża w Ulcinj - Ada Bojana
Plaża w Ulcinj – Ada Bojana

Plaża Valdanos, Ulcinj

Plaża Valdanos umiejscowiona jest w zatoce, na południowym wybrzeżu Czarnogóry. Położona pośród zielonych wzgórz, robi wrażenie. Nie ma tu piasku, są jedynie kamienie i kamyczki, dlatego też warto zabrać ze sobą buty do wody. Na miejscu można wypożyczyć parasol i leżaki, w pobliżu są także umiejscowione punkty gastronomiczne.

Zenska plaza, Ulcinj

To właściwie końcówka plaży Velika Plaza, głównie przeznaczona dla kobiet lubiących się opalać bez ubrań. Plaża jest kamienista, a za wstęp trzeba uiścić opłatę.