Pogoda w Koper: Długoterminowa prognoza: Maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień

Wybrzeże Słowenii może i nie jest największe, jednak klimat tam panujący jest wyjątkowo przyjemny i łagodny. Najbardziej znanym miastem słoweńskiej riwiery jest Koper. To największy port handlowy w Słowenii, a także miejscowość z bogatą historią. Pogoda w Koprze sprzyja odpoczynkowi i wakacyjnemu relaksowi.

Koper to miasto które jest pod wpływem klimatu umiarkowanego śródziemnomorskiego. Oznacza to, że latem jest ciepło, a zimy są łagodne. Nie ma też pory suchej, ponieważ opady pojawiają się w mieście przez cały rok.

Pogoda Koper

Jeśli chodzi o temperatury to wyraźnie cieplej zaczyna robić się w kwietniu, kiedy to termometry wskazują średnio 16 stopni. Maj to dobry miesiąc na zwiedzanie, gdyż słupki rtęci pokazują już ponad 20 stopni. Jednak wieczory mogą być jeszcze nadal chłodne. Od czerwca robi się już naprawdę ciepło i przez cały wakacyjny okres temperatury dochodzą do 28 – 30 stopni. Dobra pogoda w Koprze utrzymuje się nawet jeszcze we wrześniu (23 stopnie), a od października temperatury powoli zaczynają opadać. Noce są już zdecydowanie chłodniejsze oraz spada ilość godzin słonecznych w ciągu doby (jedynie 8 na dzień, gdzie w czerwcu jest ich aż 12). Od listopada wzrasta ilość mglistych dni z opadami. Zima łagodnie obchodzi się z tą częścią słoweńskiego wybrzeża. Temperatury w ciągu dnia nie spadają poniżej 8 stopni, natomiast nocą mogą osiągnąć zero stopni. Właściwie w Koprze nie ma mrozów, a opady śniegu występują tu bardzo rzadko. Zimą odnotowuje się tu najmniejszą liczbę godzin słonecznych w ciągu dnia.

Opady w Koprze występują przez cały rok, w miarę równomiernie. Stosunkowo najmniej jest ich w lipcu i sierpniu. Jeśli chodzi o deszcz, to największe prawdopodobieństwo jego opadu mamy w lutym, a także we wrześniu, październiku i listopadzie. Natomiast największe ryzyko wystąpienia burzy w Koprze jest od maja do lipca. Ze względu na klimat od jesieni do nawet późnej wiosny mogą pojawiać się w mieście mgły.

Koper pogoda
Koper pogoda długoterminowa.

Temperatura wody w Koper

Sezon kąpielowy trwa tu mniej więcej od maja, kiedy woda nagrzewa się do ponad 20 stopni i trwa aż do początku października (nawet i 23 stopnie). W sezonie wakacyjnym – lipiec i sierpień, morze w okolicy Kopru ma przynajmniej 25 stopni i idealnie nadaje się do pływania. Pod koniec października woda powoli się ochładza, by ponownie zacząć się ogrzewać w okolicach kwietnia.

Zajrzyj też koniecznie na oficjalną stronę miasta Koper.

Mapa miasta Koper w Słowenii