Pula / Pogoda długoterminowa / Prognoza na maj, czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień

Pula to chorwackie miasto, położone w południowej części Istrii. To jedno z najciekawszych miejsc w całej okolicy, głównie ze względu na starożytne pozostałości i zabytki, ale także łagodny klimat. Wpływ na pogodę w Puli ma zdecydowanie umiejscowienie miasta w głębokiej zatoce oraz bliskość Morza Adriatyckiego.

Klimat Puli jest określany jako umiarkowanie ciepły, morski z łagodną zimą i ciepłym latem. Do tego opady występują tu przez cały rok, ze zmiennym natężeniem. Jednak nie ma tu typowej pory suchej. Nawet w wakacyjne miesiące lubi popadać. Taka pogoda sprawia, że przez cały rok można tu przyjechać pozwiedzać miasto i okolicę.

Pula pogoda
Pula pogoda długoterminowa na maj, czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień.

Pogoda w Puli

Jeśli chodzi o pogodę w Puli to dobrym momentem na przyjazd może być końcówka kwietnia, kiedy robi się tu już coraz cieplej. Temperatury w ciągu dnia sięgają 17 stopni i z dnia na dzień będą wzrastać. Na zwiedzanie jest to idealna pogoda. Jedynie wieczorami trzeba będzie się cieplej ubrać. Dla osób bardziej ciepłolubnych lepszym miesiącem na przyjazd do Puli będzie maj i czerwiec, wówczas jest już po prostu naprawdę przyjemnie. Temperatury dochodzą do ponad 20 czy nawet 25 stopni, a wieczorami jest zapewniony komfort termiczny. W maju lubi popadać, co warto mieć na uwadze planując majówkowy wypad.

Jeśli chodzi o pełnie lata i najgorętsze miesiące to zdecydowanie wygrywa tu lipiec i sierpień. Wówczas można spodziewać się nawet 30 stopni w cieniu. Zaletą odwiedzin akurat w tym czasie jest ilość godzin słonecznych w ciągu doby, która dochodzi do 14-stu. Lipiec i sierpień to także miesiące w których opady deszczu są stosunkowo najmniejsze, ale mogą się zdarzyć, szczególnie w postaci gwałtownych burz. Wieczorami natomiast temperatura sięga 20 stopni.

Dobra pogoda utrzymuje się w Puli jeszcze przez wrzesień, kiedy słupki temperatur sięgają 24 stopni, a wieczorami jest całkiem przyjemnie. Jednak zwiększa się zdecydowanie ilość deszczowych dni. W październiku nadal w ciągu dnia mamy około 19-stu stopni, natomiast wieczory są już chłodne (12 stopni). Także liczba godzin słonecznych spada do ośmiu w ciągu doby.

Zima w Puli jest stosunkowo łagodna, bo temperatura nie spada poniżej 3-4 stopni, nawet nocą. Rzadko występują tu zarówno przymrozki, jak i opady śniegu. Najzimniejsze miesiące to styczeń i luty, kiedy w ciągu dnia średnio temperatura wynosi około 10 stopni. Zwiększa się liczba deszczowych dni, natomiast godzin słonecznych w ciągu doby jest coraz mniej. W zimowe miesiące w Puli występują także mgliste dni, ze względu na wilgoć tu panującą. Najbardziej mokrym miesiącem w ciągu całego roku w Puli jest luty. Temperatura powietrza powoli podnosi się od marca.

Prognoza pogody Pula
Prognoza pogody Pula / Wiosna, lato, jesień!

Temperatura wody w Puli

Temperatura morza w Puli nadaje się do kąpieli mniej więcej w maju. Wówczas nagrzewa się do około 20 stopni. W czerwcu natomiast można spodziewać się nawet i 25 stopni. Najcieplejsze morze jest w lipcu i sierpniu, wtedy woda nagrzewa się do 28-29 stopni. Taka temperatura trzyma się jeszcze we wrześniu (24 stopnie), a i w październiku przy dobrej aurze będzie można skorzystać z morskiej kąpieli (22 stopnie). Potem stopniowo morze zaczyna się ochładzać. Jednak nawet przez najzimniejsze miesiące jego temperatura nie spada poniżej 10 stopni.