Jaką walutę zabrać do Bośni i Hercegowiny oraz czy jest tam tanio?

Wycieczki do Bośni i Hercegowiny, szczególnie podczas pobytu w pobliskiej Chorwacji czy Czarnogórze, stały się bardzo popularne. Turyści z coraz większą ciekawością zaglądają do tego kraju. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się stolica Sarajewo, Mostar oraz małe i urocze miasteczko Trebinje. Jednak do rzeczy…

Mapa Bośni i Hercegowiny

Waluta obowiązująca w Bośni i Hercegowinie

Podczas takiego wypadu oczywiście potrzebujemy miejscowej waluty. I w tym miejscu pewnie co niektórzy mocno się zaskoczą. Wcale nie jest to euro, jak można by przypuszczać. Mianowicie walutą obowiązującą w Bośni i Hercegowinie jest marka zamienna (KM). Prawdziwy relikt i pozostałość po dawnych czasach, kiedy to jej kurs był wymieniany 1 do 1 za markę niemiecką. Po wejściu w obieg euro, ustalono sztywny kurs i obecnie jeden euro to 1,95583 KM (marki zamiennej).

Marka zamienna wymienia się na 100 fenigów zamiennych. W obiegu są banknoty 10, 20, 50, 100 i 200 nominałowe. Jeśli chodzi o monety to mamy 5, 10, 20 i 50 fenigów zamiennych oraz 1, 2 i 5 – markowe.

Marka zamienna stała się oficjalną walutą Bośni i Hercegowiny w 1998 roku.

Waluta Bośni i Hercegowiny - jaką zabrać na wakacje
Waluta Bośni i Hercegowiny – jaką zabrać na wakacje?

Jakie pieniądze zabrać do Bośni i Hercegowiny?

Na wyprawę do Bośni i Hercegowiny najlepiej zabrać euro. Po pierwsze ze względu na to, że mogą być problemy ze zdobyciem marki zamiennej w polskich kantorach. Po drugie w tych najbardziej turystycznych miejscach można płacić w euro. Dobrym przykładem jest stare miasto  Mostarze, wraz z pobliskimi knajpeczkami i sklepami z pamiątkami. Jeśli jednak będą jakieś problemy, to zawsze można wymienić euro na tutejszą walutę w pobliskim banku.

Wyjściem jest też zabranie karty, która umożliwia płatność w wielu walutach oraz bezpłatne wypłaty z bankomatów. Bośnia i Hercegowina to nie trzeci świat, bez problemu można tu znaleźć i kantor i wypłatomat. Co ciekawe w Mostarze idzie także płacić podobno kunami chorwackimi. Elastyczność w stosunku do turystów jest zawsze mile widziana.

Jakie pieniądze zabrać do Bośni i Hercegowiny
Jakie pieniądze zabrać do Bośni i Hercegowiny?

Czy w Bośni i Hercegowinie jest tanio?

W Bośni i Hercegowinie jest na pewno taniej, niż w Chorwacji. Ceny są umiarkowanie niskie, ale też w zależności od tego co zamierzamy kupować. Koszty noclegów oraz transportu nie powinny zaskoczyć. Natomiast ceny jedzenia w knajpach są na przyjemnie niskim poziomie. Kawa potrafi kosztować 2KM, a cały obiad 5 KM.

Najdrożej cenowo wychodzą dwa najbardziej znane i najczęściej odwiedzane miasta czyli Mostar i Sarajewo. Tam możemy spodziewać się opłat mniej więcej takich jak w Polsce, a czasem nawet niższych. Za obiad zjedzony na starówce Mostaru zapłacimy około 8 -10 KM.

Będąc w Bośni i Hercegowinie trzeba przeliczać razy dwa marki zamienne i wówczas wyjdzie nam koszt w polskich złotówkach. Mimo, że nie powinno się tego robić, to jednak człowiek podświadomie lubi wiedzieć ile płaci za dany towar czy usługę.

A na koniec film Polaków, którzy sprawdzili czy w Mostarze jest drogo?